Δ.Υ.Π.Α: Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με έμφαση στις “πράσινες” δεξιότητες
H δράση αφορά στην παροχή θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας 80 ωρών σε 50.000 εργαζόμενους ηλικίας άνω των 18 ετών, που θα οδηγεί σε απόκτηση «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων:
«Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με έμφαση στις πράσινες δεξιότητες», στο πλαίσιο της δράσης 16913- Νέα στρατηγική για τη διά βίου μάθηση & το εθνικό σύστημα αναβάθμισης δεξιοτήτων «SUB2:
SUB2: Οριζόντια προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων για στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες (Horizontal upskilling/reskilling programs to targeted populations)
Ωφελούμενοι – Δικαίωμα συμμετοχής
Στο πλαίσιο του παρόντος έργου, προβλέπεται να καταρτιστούν έως 50.000 εργαζόμενοι. Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν όλοι όσοι πληρούν, κατ’ ελάχιστον, τις κάτωθι προϋποθέσεις:
· Να είναι εργαζόμενοι
· Με ηλικία άνω των 18 ετών.
Αντικείμενο της δράσης
Η παροχή υπηρεσιών θεωρητικής κατάρτισης και πιστοποίησης «πράσινων» γνώσεων, σε 50.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, με το σύστημα των επιταγών κατάρτισης (training voucher). Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.
Η δράση περιλαμβάνει
· Κατάρτιση διάρκειας 80 ωρών σε 50.000 εργαζομένους ηλικίας άνω των 18 ετών, που θα οδηγεί σε απόκτηση «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων
Μέθοδος Υλοποίησης Προγράμματος
Η υλοποίηση των προγραμμάτων συνεχιζόμενης κατάρτισης θα πραγματοποιηθεί με 12 ώρες διά ζώσης εκπαίδευση, συνδυαστικά με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτισης), η οποία θα περιλαμβάνει 48 ώρες σύγχρονης -εξ αποστάσεως- εκπαίδευσης και 20 ώρες ασύγχρονης -εξ αποστάσεως- εκπαίδευσης.
Η ημερήσια διάρκεια της διά ζώσης εκπαίδευσης και της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 4 ώρες. Δεν επιτρέπεται διά ζώσης εκπαίδευση και σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση τις Κυριακές, καθώς και τις επίσημες αργίες.
Διάρκεια προγράμματος
ü Η διάρκεια του προγράμματος συνεχιζόμενης κατάρτισης είναι 80 ώρες
ü Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης, διάρκειας 80 ωρών, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα 1 μηνών
ü Το εκπαιδευτικό επίδομα ανέρχεται σε 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης, δηλαδή έως 400€
Ως τεκμηρίωση της εγκυρότητας των στοιχείων που δήλωσε στην «Αίτηση Συμμετοχής» ο ωφελούμενος, υποχρεούται να προσκομίσει στον πάροχο τα κάτωθι έγγραφα:
Ø Αντίγραφο Δελτίου Ταυτότητας/Διαβατηρίου σε ισχύ (ταυτοποίηση)
Ø Αντίγραφο απολυτηρίου, τουλάχιστον, Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, ή ανώτερου τίτλου σπουδών, καθώς και επίσημη μετάφραση και πράξη αναγνώρισης σε περίπτωση που ο τίτλος σπουδών αποκτήθηκε στην αλλοδαπή. (Σημειώνεται ότι για όσους έχουν αποφοιτήσει μέχρι το 1980 γίνεται αποδεκτό το απολυτήριο δημοτικού σχολείου)
Ø Υπεύθυνη Δήλωση μέσω gov.gr προς ΔΥΠΑ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3), στην οποία θα δηλώνει ότι:
α. Δεν παρακολουθώ ή/ και δεν έχω παρακολουθήσει άλλο πρόγραμμα κατάρτισης που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας & Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- NextGenerationEU, της δράσης 16913- Νέα στρατηγική για τη διά βίου μάθηση & το εθνικό σύστημα αναβάθμισης δεξιοτήτων.
β. Δεν έχω παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ίδιο αντικείμενο, κατά τα τελευταία δύο (2) έτη, πριν από τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης.
Ø Πρόσθετα δικαιολογητικά (π.χ. πτυχίο γνώσης αγγλικής γλώσσας) που τυχόν απαιτεί το πρόγραμμα που θα επιλέξει ο ωφελούμενος
Για περισσότερες πληροφορίες: ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (dypa.gov.gr)
*Η δράση (το πρόγραμμα κατάρτισης) υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.
-Επίσημη ιστοσελίδα πληροφόρησης για το έργο: https://voucher.gov.gr/.