Αν έχεις αναρωτηθεί ποτέ “πώς μπορώ να γίνω γραφίστας;” και ένα ταχύρρυθμο σεμινάριο γραφιστικής  graphic design σου ακούγεται καλή ιδέα, δεν είσαι ο μόνος ή η μόνη. Η ψηφιακή εποχή μπορεί να έχει αντικαταστήσει πολλά από τα παραδοσιακά μέσα, ωστόσο οι ανάγκες και οι απαιτήσεις προβολής και διαφήμισης των επιχειρήσεων ολοένα και αυξάνονται.

Έχεις ταλέντο στη σχεδίαση και έξυπνες ιδέες που θέλεις να διοχετεύσεις; Τότε η γραφιστική είναι το επάγγελμα που σου ταιριάζει!  

Ο γραφίστας, ή αλλιώς graphic designer δημιουργεί δελεαστικό-ελκυστικό υλικό στο πλαίσιο διαφήμισης, πωλήσεων, marketing μιας επιχείρησης, ενός οργανισμού, κ.α., πάντοτε στο στάδιο του προγραμματισμού.  

Με την έλευση των νέων τεχνολογικών μέσων ήρθαν στο φως νέες δυνατότητες και εργαλεία σχεδίασης (για γραμματοσειρές, χρώματα, κλπ), που έκαναν το επάγγελμα εξελίξιμο και «δημοφιλές» στο πέρασμα των χρόνων.  

 

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνει ένας graphic designer;

Ο ρόλος του γραφίστα είναι να σχεδιάζει κατά κύριο λόγο λογότυπα και σήματα (για την ταυτότητα μιας επιχείρησης), αφίσες, διαφημιστικές πινακίδες, συσκευασίες προϊόντων, περιοδικά, βιβλία, εφημερίδες κ.α. Αν για σένα το να ακολουθήσεις αυτό το επάγγελμα είναι μονόδρομος, βρίσκεσαι στο σωστό μέρος.  

 Ας δούμε αναλυτικά πως μπορείς να γίνεις γραφίστας επί της ουσίας και μάλιστα καλός. Αρχικά, πρέπει να κατανοήσεις την σημασία και τις αρμοδιότητες του επαγγέλματος σου. Ως γραφίστας:  

  • Υλοποιείς και εκτελείς γραφιστικές διαδικασίες (πχ μακέτες) χρησιμοποιώντας διάφορες δημιουργικές τεχνικές, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.  

  • Εργάζεσαι σε onlineπλατφόρμες και ιστοσελίδες, στο πλαίσιο ομάδας.  

  • Σχεδιάζεις μακέτες διαφημίσεων, έντυπα, επιγραφές, βιβλία και πολλά άλλα δίνοντας τους την καλύτερη δυνατή μορφή, ανάλογα φυσικά με τις ανάγκες κάθε εταιρείας. 

 

Που μπορεί να απασχοληθεί ένας γραφίστας; 

Τα συγκεκριμένα «καθήκοντα» που θα έχεις ως γραφίστας είναι αυτά που θα σου δώσουν το πράσινο φως να απασχοληθείς σε διάφορους χώρους όπως διαφημιστικές εταιρείες, εφημερίδες και περιοδικά, τυπογραφεία, εταιρείες σχεδίασης ιστοσελίδων, εκδοτικούς οίκους, εργαστήρια και επιχειρήσεις γραφικών τεχνών, εκπαιδευτικούς οργανισμούς κ.α. Φυσικά, μπορείς να έχεις και το δικό σου προσωπικό εργαστήριο.  

 

σεμινάρια grapgic design

 

Μπορεί όμως ο καθένας να ακολουθήσει αυτό το δρόμο που λέγεται γραφιστική; 

Σίγουρα ένας σωστός επαγγελματίας πρέπει να διαθέτει ορισμένα skills και προσόντα τα οποία θα τον «κρατήσουν» ζωντανό και ταυτόχρονα θα τον εξελίξουν. 

  • Το πρώτο και κυριότερο χαρακτηριστικό που πρέπει να διαθέτει ένας γραφίστας είναι η δημιουργικότητα και η φαντασία. Στην ουσία πρέπει να είσαι σε θέση να δημιουργήσεις το απαραίτητο υλικό όπως ακριβώς σου ζητηθεί. Εκμεταλλεύσου όσο το δυνατόν περισσότερο τον χώρο του διαδικτύου για ιδέες και ενημερώσου για νέες τάσεις στον κλάδο της γραφιστικής. Εμπνεύσου από οτιδήποτε συναντάς στην καθημερινότητα σου και ανέπτυξε τη φαντασία σου σε όλα τα επίπεδα. 

  • Σαφώς όλα αυτά είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν αν δεν διαθέτεις αγάπη και ενδιαφέρον για τις τέχνες. Εξάλλου, αυτό έχει αποδειχθεί σε κάθε τι που αναλαμβάνουμε να κάνουμε στη ζωή μας, από το πιο απλό έως και το πιο σύνθετο. Αν λοιπόν δεν ασχολείσαι με μεράκι και πάθος στην εργασία σου, το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο.   

  • Επίσης, καθοριστικό ρόλο παίζει η σωστή διαχείριση χρόνου και η ικανότητα εργασίας υπό πίεση. Για να φέρεις εις πέρας την εργασία σου, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι εργαστείς με σωστό προγραμματισμό διότι θα είναι πολλές οι φορές που θα χρειαστεί να υλοποιήσεις ένα project εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος (deadline). Άλλωστε είναι πιθανό να προκύψουν προβλήματα στο σχεδιασμό ή σε οποιαδήποτε άλλη φάση, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσεις. Η υπομονή και η μεθοδικότητα θα αποτελέσουν τα βασικά σου εργαλεία σε αυτή τη διαδικασία. 

 

σεμινάρια γραφιστικής

 

  • Μην ξεχνάς παράλληλα, πως η καλαισθησία και η αντίληψη είναι τα βασικά προσόντα σου. Ένας γραφίστας οφεόλει να είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται το «ωραίο» καλύτερα από τον καθένα, να προτείνει, να μετατρέπει την αρχική ιδέα σε εικόνα, έπειτα σε έντυπο και σε κάθε άλλη εφαρμογή. Ταυτόχρονα να συνεργάζεται άριστα με τους σχεδιαστές (designers),  τους developers και άλλους συναφή επαγγελματίες.  

  • Τέλος, πρέπει να γνωρίζεις πως η εκπαίδευση δεν σταματά στο πτυχίο! Η γραφιστική είναι ένας κλάδος συνεχώς εξελισσόμενος, για αυτό το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ενημερώνεσαι συνεχώς μέσω διαδικτύου, βιβλίων, σεμιναρίων, περιοδικών, εκθέσεων κλπ για όλες τις νέες εξελίξεις και τάσεις στην αγορά εργασίας. Άλλωστε πρόκειται για έναν κλάδο με πολλές και ενδιαφέρουσες «υποενότητες» όπως το marketing, η φωτογραφία, κλπ που λειτουργούν συνδυαστικά.

 

Πως επομένως μπορείς να γίνει γραφίστας; 

Αν λοιπόν ο μαγικός κόσμος της γραφιστικής είναι για σένα τρόπος ζωής, ακολούθησε για αρχή αυτά τα βασικά και χρήσιμα tips. Αν παράλληλα θέλεις να λάβεις πιο εξειδικευμένες γνώσεις και να λύσεις κάθε απορία σχετικά με το πώς μπορείς να γίνεις γραφίστας δεν έχεις παρά να ψάξεις και να παρακολουθήσεις  τα σεμινάρια graphic design και Photoshop του ΑΛΦΑ Studies που σε ενδιαφέρουν.