Αν έχεις αναρωτηθεί ποτέ “πώς μπορώ να γίνω οινοχόος”, δεν είσαι ο μόνος ή η μόνη. Η οινολογία είναι μια ραγδαία εξελισσόμενη εξειδίκευση στην Ελλάδα και είναι λογικό, αφού το κρασί είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ποτά των Ελλήνων και των Ευρωπαίων γενικότερα.
Πρόκειται για ένα ποτό που δεν λείπει από σχεδόν κανένα τραπέζι. Για να φτάσει όμως στα χέρια μας υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία που ακολουθείται. Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις πώς μπορείς να γίνεις οινοχόος ή σομελιέ, αλλά και να εξετάσεις πιο αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες πίσω από την παραγωγή του κρασιού και να μελετήσεις την διαδικασία οινοποίησης με ότι συνεπάγεται, βρίσκεσαι στο σωστό μέρος!
Όμως πώς μπορείς να γίνεις οινοχόος και μάλιστα καλός; Τι χρειάζεται να γνωρίζεις; Ας τα δούμε όλα πιο αναλυτικά.
Πώς μπορώ να γίνω οινοχόος; Ποιο είναι το αντικείμενο της οινολογίας;
Ως οινοχόος ή sommelier, το αντικείμενο εργασίας σου περιστρέφεται γύρω από την επεξεργασία των σταφυλιών και άλλων πρώτων υλών γεωργικής προέλευσης, που μπορούν να υποστούν αλκοολική ζύμωση.
Στην ουσία χρειάζεται να επεμβαίνεις σε διάφορα στάδια της παραγωγής του οίνου και να διασφαλίζεις την κατάλληλη ποιότητα και γεύση του, ούτως ώστε να φτάσει στα χέρια των ανθρώπων. Φυσικά όλο αυτό γίνεται σε συνεργασία με τους οινολόγους ή τους οινοποιούς.
Τι αρμοδιότητες θα έχω ως οινοχόος;
Ως οινοχόος:
Γνωρίζεις κάθε ξεχωριστή ποικιλία σταφυλιού τι είδους κρασί μπορεί να παράγει.
Προτείνεις λύσεις σε θέματα που μπορεί να προκύψουν κατά την διαδικασία της παραγωγής αφού είσαι υπεύθυνος για τον γενικό έλεγχο (σε συνεννόηση κάθε φορά με τους αρμόδιους).
Προβαίνεις σε συνδυασμούς ποικιλιών ούτως ώστε να δημιουργήσεις νέες γεύσεις.
Συμμετέχεις στην εγκατάσταση και διατήρηση του απαραίτητου εξοπλισμού και των μηχανημάτων.
Φροντίζεις την καλλιέργεια και την διαδικασία των αμπελιών.
Τι επαγγελματική εξέλιξη και προοπτικές μπορώ να έχω σαν οινοχόος ή σομελιέ;
Αν νομίζεις πως το επάγγελμα του οινοποιού σταματάει στις σπουδές σου, κάνεις λάθος. Οι προοπτικές εξέλιξης που μπορεί να έχεις γύρω από το επάγγελμα είναι πολλές, αρκεί να χειριστείς έξυπνα κάθε περίπτωση και να ζυγίσεις τα πράγματα. Συνεχίζοντας πχ τις σπουδές σου, παρακολουθώντας ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα μπορείς να αποκτήσεις εξειδίκευση σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες της ειδικότητάς σου (π.χ. Sommelier).
Οι σομελιέ προσλαμβάνονται συνήθως για να παρέχουν συμβουλές στους καταναλωτές σχετικά με την αγορά κρασιού. Φυσικά, δεν είναι λίγες οι φορές που οι σομελιέ επιλέγουν διάφορα κρασιά για ένα εστιατόριο ή προτείνουν συνδυασμούς (φαγητού και κρασιού) με βάση το μενού του εστιατορίου και τα διαθέσιμα κρασιά.
Επίσης, μπορείς να παρακολουθήσεις επιμορφωτικά σεμινάρια που σε ενδιαφέρουν, πάνω στην ειδικότητα σου. Γενικά, η ευελιξία στο επάγγελμα σου είναι απαραίτητη. Το να ενημερώνεσαι για νέες εξελίξεις που επικρατούν στον ευρωπαϊκό αλλά και στο διεθνή χώρο (πληροφορίες για τις νέες ποιότητες των οίνων και ποτών καθώς επίσης και τις τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά) είναι άκρως σημαντικό.
Τελικά, Πώς μπορώ να γίνω οινοχόος; Αξίζει τον κόπο;
Μήπως αναρωτιέσαι ακόμα πως μπορείς να γίνεις οινοχόος και αν αξίζει τον κόπο; Όλα τα παραπάνω ήταν απλώς η αρχή. Αν θέλεις να λάβεις εξειδικευμένες γνώσεις δεν έχεις παρά να παρακολουθήσεις τα σεμινάρια Οινολογίας του Alfa Studies που σε ενδιαφέρουν, αν ο επισιτισμός είναι ο τομέας που σε ενδιαφέρει. Μπορείς να ανέβεις στην κορυφή, απλά τόλμησε το!